Voordelen Thanatopraxie

Afscheid van een overledene is een belangrijk onderdeel van de rouwverwerking van de nabestaanden. Wanneer een nabestaanden hun overleden dierbare niet thuis kunnen houden of helemaal niet meer kunnen zien door de conditie van het lichaam, kan dit het rouwproces bemoeilijken. Thanatopraxie helpt het lichaam van een overledene toonbaar te houden. Deze vorm van ‘lichte balseming’ houdt het lichaam toonbaar en er zijn diverse andere voordelen van thanatopraxie te benoemen.

Voordelen van Thanatopraxie

Thanatopraxie, ookwel ‘lichte balseming’, geeft nabestaanden langer de mogelijkheid tot het tonen van het lichaam. Wanneer er gewerkt wordt met een koeling, zal het lichaam sneller ontbindingsverschijnselen vertonen, waardoor een zichtbare opbaring lang niet altijd meer mogelijk is. Ook zorgt thanatopraxie ervoor dat fysiek contact met het lichaam aangenamer is, aangezien thanatopraxie lijkstijfheid opheft.

Opbaring overal mogelijk

Met thanatopraxie, ook bekend als ‘lichte balseming’, kunnen nabestaanden het lichaam van hun dierbare langer tonen. In tegenstelling tot opbaring met koeling, waarbij het lichaam snel tekenen van ontbinding vertoont en een zichtbare opbaring vaak niet meer mogelijk is, biedt thanatopraxie een oplossing. Bovendien maakt thanatopraxie het fysieke contact met het lichaam aangenamer doordat het stijfheid van het lichaam vermindert.

Zichtbaar voordeel

Naast lijkbleekheid en lijkvlekken kunnen overleden dierbaren ook zichtbare tekenen van ziekte of andere verschijnselen vertonen. Thanatopraxie zorgt ervoor dat de natuurlijke kleur terugkeert en vrijwel onzichtbaar wordt, waardoor deze tekenen van ziekte worden geminimaliseerd. Nabestaanden kunnen zich hierdoor richten op waardevolle herinneringen.

Ook mogelijk bij complexere gevallen

Thanatopraxie biedt een oplossing, zelfs wanneer zich complexe omstandigheden voordoen. Of het nu gaat om situaties met traumatisch letsel, ernstige ziekten of andere uitdagende scenario’s, thanatopraxie blijft een waardevolle optie. Deze beproefde techniek kan worden aangepast en aangewend om het lichaam van de overledene respectvol te behandelen en de natuurlijke uitstraling te behouden, ongeacht de complexiteit van de situatie.

Precieze behandeling - Natuurlijke uitstraling met thanatopraxie door een specialist

Geen koeling nodig

Veel nabestaanden geven er nog steeds de voorkeur aan om afscheid te nemen in een vertrouwde omgeving, zoals thuis of op een plek met mooie herinneringen aan de overledene en/of de nabestaanden. Dankzij thanatopraxie is het gebruik van koeling niet langer vereist tijdens de opbaring, wat zowel emotionele als praktische voordelen met zich meebrengt.

Doordat er geen koeling meer nodig is, voelt het lichaam niet koud en ijzig aan en ontstaat er geen ijsvorming meer rondom het lichaam. Dit maakt aanrakingen met de overledene prettiger en aangenamer.

Bovendien kan er nu overal en onder alle omstandigheden afscheid worden genomen van de overledene. De omgevingstemperatuur heeft geen invloed meer op het lichaam na de thanatopraxiebehandeling. Dit stelt nabestaanden in staat om in alle rust afscheid te nemen op de voor hen meest comfortabele locatie. Tijdens warme zomers hoeft men niet langer het gezoem van een airconditioner te horen, en tijdens koude winterdagen kan de kachel gewoon warmte verspreiden.

Is Thanatopraxie mogelijk?

Een ervaren thanatopracteur speelt een cruciale rol bij het beoordelen van de mogelijkheid van een thanatopraxiebehandeling. De thanatopracteur zal zorgvuldig de conditie van het lichaam beoordelen en een professionele inschatting maken van de haalbaarheid van de behandeling. Op basis van hun expertise en kennis van de technieken kunnen ze bepalen of thanatopraxie een geschikte optie is.

In gevallen waarbij de omstandigheden complexer zijn, kan de thanatopracteur extra maatregelen nemen en specifieke technieken toepassen om het gewenste resultaat te bereiken. Ze zullen nauw samenwerken met andere professionals, zoals pathologen en mortuariummedewerkers, om de behandeling op maat af te stemmen op de specifieke behoeften van de situatie.

Het vermogen van thanatopraxie om zelfs bij complexere gevallen effectief te zijn, biedt nabestaanden de geruststelling dat ze de mogelijkheid hebben om het lichaam van hun dierbare op een respectvolle en waardige manier te presenteren, ongeacht de omstandigheden rondom het overlijden.