Wat is een Thanatopraxie behandeling?

Bij het verlies van een dierbare komt er veel op ons af. Naast het verdriet en de emotionele belasting moeten er ook praktische zaken geregeld worden, zoals de laatste verzorging van het lichaam. Een van de mogelijkheden die beschikbaar is, is thanatopraxie. Maar wat is thanatopraxie precies?

Afscheid nemen van een overleden dierbare is een belangrijke fase van het rouwproces. Soms lijkt de staat van het lichaam echter een persoonlijk afscheid in de weg te staan. In zulke gevallen kan een thanatopraxie behandeling (net als restauratie) een oplossing bieden. Dankzij specialistische thanatopraxie kunnen nabestaanden vaak toch nog één keer de hand vasthouden van hun dierbare, een laatste keer de arm strelen of een aai over de wang geven.

Thanatopraxie is een behandeling die wordt toegepast op een overleden persoon om het ontbindingsproces te vertragen en het lichaam voor te bereiden op een waardig afscheid. Het is een cosmetische behandeling die ervoor zorgt dat de overledene er natuurlijk en vredig uitziet, ongeacht de omstandigheden van het overlijden.

Doel van een thanatopraxie behandeling

Het hoofddoel van een thanatopraxie behandeling is het behouden van de natuurlijke uitstraling van het lichaam, waardoor nabestaanden de mogelijkheid hebben om op een respectvolle manier afscheid te nemen. De behandeling omvat het verwijderen van bloed en lichaamsvloeistoffen, het injecteren van conserverende vloeistoffen en het verzorgen van het uiterlijk van de overledene. Hierdoor wordt het ontbindingsproces vertraagd en kan het afscheid in een rustige en intieme setting plaatsvinden.

Daarnaast kunnen thanatopracteurs een conserverende vloeistof in het lichaam aanbrengen. Via een kleine chirurgische opening in de lies of hals bereiken ze de slagader, die de vloeistof door het lichaam transporteert. Met massage bevorderen we dit proces vervolgens.

Hoe werkt het? - Thanatopraxie in actie

Waarom kiezen voor Thanatopraxie?

Opbaring overal mogelijk

Veel nabestaanden nemen nog steeds het liefst afscheidt in een vertrouwde omgeving. Dit kan zowel in een thuissituatie zijn, als op een plek waar de overledene en/of de nabestaanden mooie herinneringen hebben.

Geen koeling nodig

Door geen gebruik te hoeven maken van een koeling, zal het lichaam niet meer koud en ijzig aanvoelen en zal en geen ijsvorming meer ontstaan rondom het lichaam. Dit maakt aanrakingen met de overledene prettiger.

Zichtbaar voordeel

Een lichaam van een overleden dierbare kan zichtbare plekken van ziekte of andere verschijnselen vertonen. Thanatopraxie zorgt ervoor dat de natuurlijke kleur terugkeert en zichtbare tekenen van ziekte vrijwel onzichtbaar worden.

Waardig afscheid

Dankzij de combinatie van cosmetische verzorging (balseming) en het inbrengen van de conserverende vloeistof krijgt de overledene zoveel mogelijk het uiterlijk dat de nabestaanden zich herinneren. De behandeling kan vlak na het overlijden plaatsvinden, maar ook iets later. Bijvoorbeeld wanneer blijkt dat het ontbindingsproces een belemmering gaat vormen voor een waardig afscheid.

Efficiënt proces thanatopraxie - Totale ondersteuning voor uitvaartprofessionals
Word ook thanatopracteur - opleiding Thanatopraxie bij Docendo Opleidingen

Opleiding thanatopraxie

Bent u een ervaren overledenenverzorger en wilt u ook thanatopracteur worden? Via Docendo Opleidingen kunt u de opleiding Thanatopraxie volgen. Deze opleiding wordt gegeven in samenwerking met Erasmus Universiteit.